Realizovane radionice na temu kreativnog rešavanja konflikata

dsc_0597

Početkom decembra završene su radionice namenjene adolescentima na temu kreativnog rešavanja konflikata. Njih je svakog četvrtka, počevši od 20.oktobra, u Omladinskom klubu u Somboru realizovalo Udruženje „Somborski Omladinski Boom“.

dsc_0723

Dvadesetoro mladih adolescenata iz Sombora prošlo je kroz ciklus od ukupno 12 radionica na kojima su učili strategije kreativnog rešavanja konflikta. Radionice su realizovali stručnjaci iz Udruženja „Somborski Omladinski Boom“, psihološkinje Jasmina Đurić i Tijana Kabić, a zbog velikog broja mladih, radilo se intezivno, svake nedelje, sa dve grupe adolescenata.

dsc_0853

Realizatorke projekta objašnjavaju da su radionice bazirane na Gandijevoj postavci nenasilnog rešavanja konflikta što je podrazumevalo razvijanje stava kod adolescenata, i upotrebu posebnih strategija komunikacije. Učesnici su stoga iskustveno prolazili kroz strategije poput Ja-govora, aktivnog slušanja, razlikovanja interpretacije i opažanja.

dsc_0600

Za mlade koji su prošli radionice, boravak u grupi i iskustveno učenje su predstavljali jedno sasvim drugačije iskustvo. U procesu povezivanja u grupu, oni su iskustveno usvajali STAV POŠTOVANJA DRUGOG koji je neophodan u svakom međuljudskom odnosu, pa tako i u konfliktu. Moj lični utisak je da su im ove radionice prijale jer su redovno dolazili, i mislim da su njima dobili jedno novo iskustvo. Ukoliko bude prilike, projekat bismo produbile i posebno razrađivale svaku pojedinačnu strategiju nenasilne komunikacije – objasnila je Jasmina Đurić, klinički psiholog.

dsc_0716

Projekat kreativnog rešavanja konflikta realizovao je UG“Somborski omladinski Boom“ u saradnji sa Kancelarijom za mlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *